Waarom een droge wijn een droge wijn heet

september 25th, 2013Reacties uitgeschakeld voor Waarom een droge wijn een droge wijn heet

De een houdt van een zoete wijn, de ander van een droge wijn. Maar waarom heet een droge wijn nu ook eigenlijk daadwerkelijk een droge wijn?

Wijn vat de smaken zoet, zuur en bitter. Dit zuur proef je met de zijkanten van je tong. Natuurlijk zitten er druiven in wijn. Het zoet proef je echter met de voorkant van je tong. De druiven bevatten suiker en dat wordt voor een groot deel omgezet in alcohol tijdens gisting. Een hele kleine hoeveelheid suiker die overblijft wordt gebruikt om het zuur in evenwicht te houden voor de smaak. De bitterheid in de wijn wordt veroorzaakt de pitten of wordt veroorzaakt door oxidatie van andere druiven. Tannine bepaalt de bitterheid in de wijn. Hiervoor geldt dus hoe hoger het tanninegehalte is, hoe bitterder de wijn is. De bitterheid wordt meer als sensatie ervaren dan als smaak. De wijn geeft een droog gevoel in je mond doordat het stroeve gevoel op je gehemelte stroef wordt. Dit komt doordat de tannine reageert met de proteïne.

Droge mond

Een droge wijn komt dus eigenlijk doordat de wijn je een droog gevoel in je mond geeft. Bij een zoete of zure wijn zit er minder tannine in de wijn en komt er geen bitterheid bij. Dit geeft dus geen droog gevoel in je mond.

Drink je graag droge wijn en ben je op zoek naar een wijnrek voor de wijnopslag? Er zijn ontzettend veel wijnrekken te vinden voor uw wijnopslag. Op zoek naar een modern of eigentijdser wijnrek? Deze zijn allemaal verkrijgbaar!

« Kilometerregistratie voor elk bedrijf een voordeel
Incassobureau inschakelen? »

Categorized Under

Huis, Tuin en Keuken Overig

About Marcel

» has written 1685 posts