Computerbehuizingen: Wegwijs in de verschillende types

mei 22nd, 2014Reacties uitgeschakeld voor Computerbehuizingen: Wegwijs in de verschillende types

In dit artikel geef ik kort de verschillende types computerbehuizingen weer, alsook de verschillende grootte’s die er bestaan. Dit is een handig overzicht van wat er voornamelijk in de handel verkrijgbaar is wanneer u beslist een nieuwe computer te kopen.

Computer behuizingen

Er bestaan vijf grote types computerbehuizingen afhankelijk van hun vormfactor. De keuze van de vormfactor bepaalt voornamelijk de grootte en het type moederbord dat er mee samengaat. Het type moederbord bepaalt op zijn beurt dan weer het type van computer dat u uiteindelijk zal hebben. De types van vormfactoren worden als volgt opgesteld:

  • AT: Advance Technology
  • ATX: Advance Technology Extended
  • BTX: Balance Technology Extended
  • SFF: Small Form Factor
  • ITX: Behuizingtype dat veel teruggevonden wordt bij mini en micro computers

Op hun beurt zijn de types vormfactoren terug onderverdeeld in volgende vier grote groepen van computerbehuizingen:

  • Tower case: Deze behuizingen ondersteunen meerdere drive bays en behoren bijgevolg tot de duurste computerbehuizingen op de markt. Ze zijn onderverdeeld in drie groepen van groottes, namelijk Microtower (ondersteunen 3 drive bays), Midtower (ondersteunen 4-7 drive bays), en Fulltower (ondersteunen wel 10 drive bays en meer). Merk op dat het aantal ondersteunde drive bays kan verschillen afhankelijk van ontwikkelaar. Dit zijn wel de meest bekende en meest gebruikte behuizingen bij gewone desktop computers.
  • Desktop case: Dit type behuizing, waarbij de monitor bovenop de behuizing staat, heeft de minste alternatieve mogelijkheden op de markt. Maar zelfs met de wildgroei aan Toren behuizingen zijn nog steeds enkele computers gebaseerd op dit type.
  • Portable case: Dit zijn doorgaans de lichtste en meest draagbare behuizingen op de markt. Dit type behuizingen zijn meestal gebruikt door laptops, tablets en PDA’s zoals palm pilot en blackberry.
  • All-In-One case: Dit type behuizing is zeer populair bij Apple computers, maar ook verschillende andere merken beginnen dit type meer en meer te gebruiken. Het oogt cool en stijlvol, en neemt weinig plaats in op uw bureau. Het enige grote nadeel aan dit type behuizing is dat wanneer een component het begeeft, het –net als bij laptops- moeilijker te herstellen is.

De keuze van de geschikte computer behuizing is een belangrijke stap in het kopen van een computer op maat of het samenstellen van een computer. Het type behuizing bepaalt namelijk grotendeels welk type computer u uiteindelijk zal hebben.

« Vaderdag 2014
Poule-It opent nieuwe WK Pool website »

Categorized Under

Computers en Internet

Post tags

About Marcel

» has written 1685 posts