Pak het leven en werk weer op

juli 25th, 2018Reacties uitgeschakeld voor Pak het leven en werk weer op

Wie wel eens Duitse teksten leest, weet dat de Duitsers soms ingewikkeld lange woorden kunnen maken. Daarin zijn de Duitsers niet alleen. Wij hebben er ook een paar. In ons Neder-Duits, om het Nederlands dan maar even zo te noemen, komen ook wel van dit soort woorden voor. Komt er eentje: ‘medewerkerstevredenheidsonderzoek’. 33 letters. Handig om te weten hoeveel streepjes je moet zetten bij het volgende potje galgje. Maar wat houdt het dan in? Eigenlijk is het een verzamelbak voor allerlei manieren waarop je kunt bijhouden hoe medewerkers zich voelen in binnen het bedrijf. Dit is meetbaar in heel veel verschillende thema’s, zoals veiligheid, ziekteverzuim, leiderschap, stress, werkdruk en productiviteit.

 

Vaak komt het op een vrij eenvoudig vragenlijstje neer waarop de werkgever vervolgens een aantal conclusies trekt. Maar echt aandacht wordt er niet aan geschonken, het is een ‘moetje’ en daarom is de respons van werknemers vaak laag. Veel dingen kunnen ook helemaal niet worden gemeten met een online vragenlijst. Daar zijn andere middelen voor nodig. Gelukkig zijn er andere modules beschikbaar die wel door de buitenkant heen prikken. Carrierepoort heeft de VitaliteitsAPK ontwikkeld. Dit bestaat uit een integraal organisatieonderzoek, met alles erop en eraan. Er worden interviews afgenomen, steekproeven gedaan onder werknemers en het geheel zorgt er voor dat er zowel kwalitatief als kwantitatief inzicht is gekomen in de organisatie. Het betere MTO (medewerkerstevredenheidsonderzoek) dus.

 

Stel dat een werknemer zich niet op zijn gemak voelt en een oplossing niet voor handen is. Of iemand past niet meer binnen het bedrijf. Dat kan soms pijnlijk zijn, maar gelukkig kan je als werkgever de werknemer helpen in een dergelijk outplacement proces. Zo zit er bijvoorbeeld in de havenstad het outplacementbureau Rotterdam. Deze specialisten zullen de werknemer waarvan afscheid genomen wordt, begeleiden in zijn of haar loopbaan op zoek naar werk en omgeving dat wel bij deze persoon past.

« Een kunstkerstboom is zo gek nog niet
Twee spelers en een net: tennis »

Categorized Under

Carriere en Werk Maatschappij

About Marcel

» has written 1684 posts