Centrale verwarming

februari 5th, 2014Reacties uitgeschakeld voor Centrale verwarming

Centrale verwarming

Niemand denkt er nog bij na, een centrale verwarming is er gewoon. Maar als je er over nadenkt is het best een slim stukje menselijk vernuft! Een vernuft, dat teruggaat naar de oude Romeinen die ook al voorlopers van de CV in hun Domus hadden. Zo energievriendelijk en effectief als nu was het alleen toen nog niet.

Hoe werkt een CV

Het principe is gebaseerd op de warmte die warm water afgeeft. Door op een centraal punt het water warm te maken en dit door het hele huis te voeren door leidingen kan die warmte door een heel huis verspreid worden. De leidingen zijn allemaal met elkaar verbonden. We noemen het Centrale verwarming vanwege dit systeem. Het is een andere strategie dan in elke ruimte een open haard te hebben zoals vroeger het geval was.

Radiator

Nou was het systeem met leidingen wel slim, maar nog niet erg effectief. De leidingen hebben een veel te kleine oppervlakte om een ruimte te verwarmen. Het oppervlak moest groter worden. Hieruit ontstond de radiator. Een radiator is een groot ijzeren en platte verzamelbak voor warm water. Het is van metaal omdat dat goed warmte afgeeft. Daar komt de term radiator ook vandaan. “Radiation is het Engelse woord voor straling.

De Cv ketel

Wanneer u de CV aanzet, dan gaat de vlam harder branden. Hierdoor wordt het water in de ketel verhit. Vervolgens wordt het water rondgepompt en worden de radiatoren warm. In het begin was de Cv-ketel beperkt tot het verwarmen van een verwarmingssysteem. Tegenwoordig worden ketels ook gebruikt voor warm water en er zijn nu zelfs ketels op de markt die elektriciteit opwekken.

« Het gevaar van koolmonoxide verhelpen!
Parfum Met Feromonen Werkt Echt »

Categorized Under

Huis, Tuin en Keuken Wetenschap

Post tags

About Marcel

» has written 1685 posts