Riet op je dak, waarom niet?

september 23rd, 2016Reacties uitgeschakeld voor Riet op je dak, waarom niet?

Riet is een plant die tot een grassenfamilie genaamd Poaceae behoort. Meestal kun je deze grassoort terugvinden aan de waterkant. Het kan 1-3 meter hoog worden waarbij de stengel meestal stijf rechtop staat. De bloeitijd van deze soort uit de grassenfamilie is meestal van juli tot oktober met ongeveer 15 tot 40 centimeter. Maar niet alleen langs de waterkant kom je riet tegen, ook op steeds meer daken van huizen is riet aanwezig. Al eeuwen wordt er gebruik gemaakt van riet om daken mee te bekleden. Het was een goedkope variant en de voorraad was zeer ruim. Het wordt nu gezien als een moderne dakconstructie met hoge isolatiewaarden. Het is zelfs een brandveilige vorm van dakbedekking geworden. Sinds de laatste 10 jaar is je dak bedekken met riet sterk in opmars. De rietdekkers schieten uit de grond. De rietsoorten die een rietdekkersbedrijf meestal gebruikt is de Novariet. Dit is een duurzame kunststof rietsoort die zich verwerkt als natuurriet.  De kleur, structuur en uitstraling is hetzelfde als die van het natuurlijke riet. Het is niet zo dat de daken worden bedekt met kunstmatig riet, want de stengels die gebruikt worden zijn die van echte rietstengels. Dit heeft als voordeel dat er nauwelijks onderscheid is met het natuurlijke riet. De weersinvloeden hebben geen impact op het kunstmatige riet, wat ervoor kan zorgen dat er geen kleurverloop te vinden is op het dak. Maar er zijn ook steeds meer rietdekkers die gebruik maken van natuurlijk riet. In Nederland wordt er veelal gebruik gemaakt van Nederlands riet. Dit soort riet gaat in de meeste gevallen 25 tot 35 jaar mee als dakbedekking.  Dit hangt allemaal af van de factoren, zoals de dakhelling, hoeveelheid licht en lucht om de woning en mate van onderhoud. Het is een investering maar je krijgt er in ieder geval wel een moderne uitstraling voor terug.

« Makelaar in Bentelo nodig?
Restaurant Oldenzaal verrast je iedere keer weer opnieuw! »

Categorized Under

Huis, Tuin en Keuken

About Marcel

» has written 1685 posts