De geschiedenis van Vans schoenen

juni 26th, 2013Reacties uitgeschakeld voor De geschiedenis van Vans schoenen

Op 16 maart 1966 openden Paul Van Doren en drie partners een eerste winkel op Street 704E Broadway in Anaheim, Californië. Dat was de start van het schoenmerk Vans. Het unieke aan de Van Doren Rubber Company was dat het de eerste schoenfabrikant was die rechtstreeks schoenen ging verkopen aan het brede publiek. De eerste ochtend kwamen 12 klanten naar de winkel die de Vans #44 bootschoenen kochten, schoenen die nu bekend staan als de Authentic Vans.

In het begin van de jaren 70 zag je in Zuid-Californië een massa skateboarders die volledig verkocht was voor het schoenmerk. In 1975 werden de Vans #95, vandaag bekend als de Era, ontworpen door Tony Alva en Stacy Peralta. De Era werd de geliefde schoen van een ganse generatie skateboarders.

In 1979 lanceerde Vans de # 44 schoen. Deze schoen werd een echte rage in Zuid-Californië dankzij de medewerking van skateboarders en BMX-rijders. Tegen het einde van de jaren ’70 had Vans 70 winkels in Californië en verkocht het zijn schoenen zowel nationaal als internationaal.

Niettegenstaande de jaren ’80 zich afspeelden rond de figuur van Paul Van Doren nam hij een minder grote rol op in de activiteiten van het bedrijf. In die periode begon Vans schoenen te produceren voor verschillende sporten zoals baseball, basketbal, worstelen en skydiving. Bedoeling was de concurrentie aan te gaan met de grote schoenmerken.
Vans kreeg internationale aandacht toen Sean Penn de schoenen droeg in de iconische jeugdfilm “Fast Times at Ridgemont High” uit 1982. Hoewel de schoenen van Vans goed verkochten, het brede gamma aan producten zorgde ervoor dat de middelen van het bedrijf uitdroogden. Het ging zelfs zo ver dat Vans zijn schulden niet kon aflossen en failliet ging in 1983.

Pas drie jaar later had Vans alle schuldeisers terugbetaald en kon het uit zijn faillissement kruipen. In 1988 verkochten de oorspronkelijke eigenaren het bedrijf aan een investeringsbank. En met de financiële steun van de nieuwe eigenaars slaagde Vans erin haar wereldweide aanwezigheid te vergroten.

In 1994 begon Vans schoenen te produceren overzee. Dat zorgde voor de ontwikkeling van nieuwe stijlen. Een grote expansie was het gevolg.

In 1998 opent Vans als eerste in zijn soort een indoor-outdoor skatepark van 46.000 vierkante meter. Vans gaat dat jaar ook naar de beurs. De aandelen worden verhandeld op NASDAQ.

In 2006 vierde Vans zijn 40-jarig bestaan.

« Sunrise Zonwering: Uw specialist in rolluiken
Slimpie gezonde dorstlessers voor kinderen »

Categorized Under

Mode en Kleding

Post tags

About Marcel

» has written 1685 posts