De vijftiger jaren

juli 15th, 2013Reacties uitgeschakeld voor De vijftiger jaren

Bij veel mensen staan de jaren vijftig bekend als saai en kleurloos. Toch is er alsnog een bepaalde nostalgie te bespeuren ten aanzien van de vijftiger jaren. Een groot aantal mensen denkt aan saaie tijden waarin hard gewerkt moest worden en een kerk en overheid met onaantastbaar gezag. Maar de jaren ’50 hebben ook een basis gelegd voor verandering, met onder andere jazz en literatuur.

In de vijftiger jaren kon je zelf leven, terwijl je nu door alles om je heen eigenlijk geleefd wordt. Mensen uit de jaren vijftig vonden zichzelf in die tijd een individu, terwijl diezelfde mensen zichzelf nu meer als een massaproduct zien. Het leven was voorspelbaar en eenvoudig, maar om die reden ook benauwd. Ontspanning in de jaren vijftig kwam met name vanuit een dagje naar het strand op de fiets of het bijhouden van de eigen volkstuin. Op vakantie ging men naar de kust, naar de Veluwe of naar de heide in Drenthe, de vennen in Brabant of de heuvels in Limburg.

In de vijftiger jaren ontstond ook een jongerencultuur. De jongeren van die tijd wilden zich vrij voelen en probeerden onder het gezag van hun ouders uit te komen. Dit deden ze door hun eigen leefstijl te ontwikkelen. Meisjes droegen strakke truitjes en wijde rokken met een petticoat. Hun haar toupeerden zij hoog op het hoofd. Jongens besloten op brommers rond te rijden en voorzagen zichzelf van vetkuiven. Dit op basis van de kapsels van Elvis Presley en James Dean.

« Speciale last minute prijs voor bootverhuur in Friesland
bier aanbiedingen »

Categorized Under

Maatschappij

About Marcel

» has written 1685 posts