Wat je moet weten over financial lease

augustus 6th, 2013Reacties uitgeschakeld voor Wat je moet weten over financial lease

Bij financial lease is de leasemaatschappij eigenaar van de auto tijdens de looptijd van het leasecontract.

Wanneer je kiest voor zakelijk auto leasen, dan heb je meerdere opties. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor financial lease, een veelgebruikte vorm om auto leasen zakelijk aantrekkelijk te maken. Bij financial lease is de leasemaatschappij eigenaar van de auto tijdens de looptijd van het leasecontract. Nadat je de laatste lease termijn heeft betaald, ben je eigenaar van de auto.

Verschil met andere vormen van zakelijke lease

Een andere manier om het zakelijk auto leasen mogelijk te maken, is de vorm operational lease. In dat geval koopt de leasemaatschappij de auto en geeft deze aan jou in gebruik voor een vooraf afgesproken periode. Je betaalt in maandelijkse termijnen voor dit gebruik. Nadat je de laatste termijn hebt betaald, geef je je zakelijke lease auto weer terug aan de leasemaatschappij. Hierin verschilt operational lease dus duidelijk van financial lease.

Zakelijk auto leasen: is financial lease aantrekkelijker voor jou?

Als je een auto zakelijk leasen wilt, dan is het belangrijk om te bepalen of financial lease voor je aantrekkelijk is. Bij financial lease heb je twee mogelijkheden: huurkoop of pandrecht. Hieronder lees je de verschillen.

Zakelijk auto leasen met huurkoop of pandrecht

In geval van huurkoop, koopt de leasemaatschappij de auto voor jou. Kies je ervoor om het auto leasen zakelijk zó te regelen dat je zelf de auto aanschaft, dan heet dit ‘pandrecht’. Je koopt de auto zelf, maar financiert hem bij een leasemaatschappij. De auto geldt voor de leasemaatschappij als onderpand.

Zakelijk leasen en de belastingdienst

Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker. Je kent die uitspraak van de Belastingdienst waarschijnlijk wel. Dit gaat ook op voor zakelijk leasen. Eigenlijk is het heel eenvoudig bij financial lease: de belastingdienst beschouwt je als economisch eigenaar van de auto. Je gebruikt de auto immers. Hierdoor zijn de rente en afschrijvingskosten voor jou fiscaal aftrekbaar. Informeer bij je boekhouder ook naar de mogelijkheid van investeringsaftrek en andere fiscale regelingen.

Bereken je maandbedrag

Natuurlijk wil je alleen je auto zakelijk leasen als je dit per maand makkelijk kunt betalen. Een leasemaatschappij zal je hierbij altijd adviseren. Wil je een indicatie van het maandbedrag voor de lease auto die je op het oog hebt? Via de calculator op onze site kan je eenvoudig je financial lease berekenen.

« een metaaldetector kopen?
Mooie bloemen bezorgen in belgie »

Categorized Under

Financien Overig

About Marcel

» has written 1685 posts