Electronica in uw woning

april 14th, 2014Reacties uitgeschakeld voor Electronica in uw woning

De electronica in uw woning wordt gemeten door een elektriciteitsmeter (of kWh-meter). Een elektriciteitsmeter meet de verbruikte elektriciteit per dag in kilowattuur.

Testen of uw elektriciteitsmeter goed functioneert

Als u twijfelt of uw elektriciteitsmeter goed functioneert, kunt u dit door uw netbeheerder later controleren. Als de meter niet goed werkt dan zijn de kosten van de ijking voor rekening van de netbeheerder. Die moet ook de meter herstellen of vervangen. Daarnaast moet u samen met de energieleverancier vaststellen of u teveel of te weinig heeft betaald. Dat verschil wordt verrekend. Als de meter in orde is, zijn de kosten van de ijking voor u. Vraag daarom vooraf wat de kosten van het ijken zijn, de netbeheerder mag het tarief daarvoor zelf bepalen. Vaak blijkt overigens dat de meter in orde is en dat uw energieverbruik in de loop der jaren gewoon hoger is geworden.

Wanneer uw elektriciteitsmeter vervangen?

Het kan voorkomen dat u uw elektriciteitsmeter moet vervangen. Verschillende redenen om uw elektriciteitsmeter te vervangen:

  • Wanneer u van een enkeltarief over wilt stappen naar een dubbel tarief
  • Als u van een verouderde meter over wilt stappen naar een nieuwe meter
  • Wanneer uw oude elektriciteitsmeter niet meer naar behoren functioneert
  • Als u wilt overstappen naar een slimme meter
  • Wanneer u zonnepanelen heeft geïnstalleerd en uw huidige elektriciteitsmeter dit niet ondersteund

Wat kost een elektriciteitsmeter vervangen?

Wanneer u de elektriciteitsmeter op eigen initiatief wilt vervangen, betaalt u € 67,76 aan uw netbeheerder. Wanneer u de elektriciteitsmeter in combinatie met de gasmeter laat vervangen, kost dit € 72,60. Deze prijzen zijn vastgesteld door de toezichthouder van de overheid voor de energiesector, de NMa. Wanneer de elektriciteitsmeter wordt vervangen op initiatief van de netbeheerder is dit kosteloos. Bijvoorbeeld wanneer uw elektriciteitsmeter niet meer naar behoren functioneert.

« Gasmeters
Tuinmeubelen »

Categorized Under

Huis, Tuin en Keuken

About Marcel

» has written 1685 posts