Gasmeters

april 14th, 2014Reacties uitgeschakeld voor Gasmeters

Een gasmeter is een meetinstrument dat het verbruik gas meet tussen de hoofdleiding, tussen de straat en de afnemer, particulier of bedrijf is geplaatst. Het doel van een gasmeter als tussenmeter is om de verbruikte kubieke meters gas te kunnen bepalen. De gasmeter is vaak in de meterkast geplaatst maar soms is de meter buiten te vinden, voornamelijk in oudere woningen.

De waarde van verbranding van het aardgas varieert met de druk van het geleverde gas. Hierom is de gasmeter altijd uitgerust met een drukregelaar in de aanvoerleiding. Deze drukregelaar reduceert de druk tot tientallen mbar (overdruk). Hierdoor is de druk en dus het volume per geleverde hoeveelheid gasmoleculen constant genoeg om het gas op basis van volume af te kunnen rekenen.

De energieleverancier corrigeert de geleverde hoeveelheid gas al naar gelang de calorische waarde van het geleverde gas, waarvan de samenstelling kan variëren. Dit wordt calorische verrekening genoemd. Hiermee wordt het geleverde volume aan gas omgerekend naar een hoeveelheid geleverde energie. De Gasunie stelt de waarde van de calorische verrekening vast. Zij bepalen uiteindelijk hoeveel er wordt betaald.

Er zijn verschillende gasmeters beschikbaar. Voor reguliere woningen tot grote bedrijfspanden. De grootte van de gasmeter is afhankelijk van het verbruik. De kleinste meter die in woningen wordt gebruikt is de gasmeter G4, dit is de meest gebruikte gasmeter.

Bron: Wikipedia

« Communicatie in gezicht
Electronica in uw woning »

Categorized Under

Huis, Tuin en Keuken

About Marcel

» has written 1685 posts