Tuinhuis of blokhut

augustus 4th, 2014Reacties uitgeschakeld voor Tuinhuis of blokhut

De termen blokhut en tuinhuis worden vaak door elkaar gebruikt. Maar, er is wel degelijk verschil tussen de twee. Hoe je ze onderscheid? In dit artikel vertellen wij meer over de kernmerken van de twee.

Een typische blokhut

De blokhut is kenmerkend om de houten balkon die op elkaar gestapeld zijn. Dit geeft niet alleen een traditionele uitstraling, maar zorgt ook voor een stevige constructie. Vaak zijn de houten balken gemaakt van massief hout en deze zorgen voor een goede isolatie. Daarnaast heeft een blokhut vaak een uitstekend dak.

De traditionele, robuuste uitstraling komt doordat de houten balken natuurlijk ogen. Blokhutten vind je terug in kleine variante, in de achtertuinen van Nederlanders, maar ook in grote uitvoeringen. Denk hierbij aan blokhutten in bossen, landen zoals Canada, Amerika, berggebieden in Scandinaviƫ en de Alpen.

De kernmerken van een tuinhuis

Een tuinhuisje is anders opgebouwd dan een blokhut. Namelijk door middel van een houtskeletbouw of stapelbouw. De planken op de hoeken steken in tegenstelling tot de blokhut niet uit. Daarnaast is een tuinhuis vaak beschikbaar in kleinere formaten dan een blokhut. Een tuinhuisje zie je daarom eerder terug in (kleinere) tuinen in Nederland. Ze zijn geschikt als opslagruimte, hobbyruimte, atelier of tuinkantoor. Daarnaast zijn ze, naast hout, ook beschikbaar in meerdere materialen. We geven een klein overzicht van de voor- en nadelen van deze verschillende materialen.

Houten tuinhuizen

Hout geeft een natuurlijke uitstraling aan je huis. Daarnaast is hout goed en makkelijk om te bewerken en verven. Ideaal als je een eigen touch aan je tuinhuisje wil geven. Zorg daarnaast wel dat je je houten tuinhuisje goed beschermd tegen vocht, schimmel en houtrot.

Kunststof tuinhuizen

Het gebruiksgemak van kunststof tuinhuizen is groot. Je bent niet veel tijd aan onderhoud, ze zijn makkelijk om schoon te houden en roesten niet. Een nadeel van kunststoffen tuinhuizen is dat ze minder natuurlijke touch aan je tuin geven.

Metalen tuinhuizen

Metalen tuinhuisjes hoef je niet te onderhouden en zijn eenvoudig om te verven. Daarnaast worden ze ook aangeboden tegen goede prijs/kwaliteit verhoudingen. Een duurzame, bewuste keuze.

« Ontslag bij ziekte. Kan dat?
Online folders bekijken? »

Categorized Under

Huis, Tuin en Keuken Overig

About Marcel

» has written 1685 posts