Is multitasken echt zo efficiënt?

mei 18th, 2016Reacties uitgeschakeld voor Is multitasken echt zo efficiënt?

We doen het onbewust allemaal, multitasken. Iedereen probeert wel eens tijdens het fietsen een berichtje te sturen, een krant te lezen tijdens het eten, of een gesprek te voeren tijdens het schrijven van een document. Ook op de werkvloer hebben we hier last van, want tijdens het voeren van een telefoongesprek zijn we druk bezig met het maken van aantekenen en tijdens het voorbereiden van een presentatie proberen we snel nog onze lunch weg te proppen. Maar maakt multitasken je echt efficiënter?

Het antwoord is nee. Multitasken is helemaal geen wondermiddel waardoor je twee of drie keer zoveel in dezelfde tijd kunt doen. Tijdens het multitasken switcht je brein simpelweg heel snel tussen de verschillende taken. Dit heeft tot gevolg dat je je niet 100% op één taak focust, maar bijvoorbeeld 50% op twee taken. Dit heeft negatieve gevolgen voor de kwaliteit en snelheid waarmee je deze taken dan uitvoert. Zo daalt je productiviteit met 40% tijdens het multitasken en worden de taken met minder precisie en aandacht uitgevoerd omdat je brein niet de mogelijkheid krijgt zich te focussen. Dit heeft dus een negatieve invloed op de vitaliteit omdat je productiviteit hierdoor afnemen en je bovendien ook last kan krijgen van andere dingen, zoals depressiviteit, het gevoel van machteloosheid, een gebrek aan zelfvertrouwen en concentratieproblemen.

Sommige mensen kunnen beter multitasken, maar uit onderzoeken is nog niemand gevonden die daadwerkelijk beter presteert door te multitasken. Je kan dus het beste focussen op één taak tegelijk. Neem jouw ervaringen met multitasken bovendien ook mee tijdens jouw zoektocht naar werk, want het is goed om hier rekening mee te houden om de bovenstaande negatieve effecten te vermijden. Een outplacementbureau kan jou uiteraard helpen met het vinden van een passende baan. Op deze manier verklein je ook de kans dat je gaat multitasken tijdens het job hunten.

« Dakdekker in Deventer voor uw zonnepanelen inschakelen?
Boek een beautysalon in Hengelo! »

Categorized Under

Carriere en Werk

About Marcel

» has written 1685 posts