Het belang van actief spelen

februari 6th, 2018Reacties uitgeschakeld voor Het belang van actief spelen

Laten we eerlijk zijn, kinderen spenderen tegenwoordig iets te veel tijd online door. Helaas heeft dit als gevolg dat kinderen minder spelen dan vroeger. Spelletjes op het tablet, video’s op een smartphone of series op tv, kinderen houden ervan. Maar dit is wel passief gedrag, waardoor hun fantasie minder de kans krijgt om te ontwikkelen. Terwijl dit juist heel belangrijk is tijdens het opgroeien. Tegelijkertijd ontwikkelen kinderen een zeer korte aandacht boog en kunnen ze minder goed samen spelen met andere kinderen. Ten slotte missen kinderen de lichamelijke beweging die zij bij het echte spelen wel mee zouden krijgen.  Daarom is het van belang dat kinderen ook bezig zijn met actief gedrag oftewel actief spelen.

 

Om actief spelen te stimuleren, moet een kind daar de gelegenheid voor krijgen. Ze moeten de kans krijgen om t ontdekken, te experimenteren en te leren. Dit begint al bij de vroege stadia van het leven. Baby’s leren door dingen te bekijken, te voelen en te proeven. In plaats van een filmpje aan te zetten wat ze zoet houdt, is het beter om ze een paar houten blokken of een rammelaar te geven. Ze moeten hierbij hun fantasie gebruiken en leren zo creatief bezig te zijn.

 

Bij iets oudere kinderen speelt beweging ook een grote rol. Kinderen hebben veel lichamelijke beweging nodig, vooral wanneer ze naar school gaan. Ze moeten daar al heel wat uur stilzitten en opletten, wat gecompenseerd moet worden met bijvoorbeeld een potje tikkertje of in de speeltuin spelen. Indien je een grote tuin hebt, kun je bijvoorbeeld een schommel kopen of ander buitenspeelgoed. Wanneer de kinderen binnen zijn, laat dan de tv niet aan staan tijdens het spelen. Uit recent onderzoek blijkt dat het de kinderen afleidt en daardoor druk, onhandelbaar gedrag in de hand werkt. Door kinderen actief te laten spelen, leren ze creatief en geduldig te zijn.

« Professionele overheaddeur service in Nederland
Waar vind je de mooiste windlichten? »

Categorized Under

Gezondheid en Voeding

About Marcel

» has written 1685 posts