De loonstrook

april 29th, 2019Reacties uitgeschakeld voor De loonstrook

De loonstrook lijkt maar een simpel dingetje. We staan er ook bijna nooit bij stil wat er precies op komt te staan, en hoe dit tot stand komt. Sommigen kijken hun loonstrook niet eens na en weten dus eigenlijk ook niet of ze wel het juiste bedrag uitgekeerd krijgen aan het einde van de maand. Een loonstrook klinkt heel makkelijk: een simpele salarisberekening en je bent er. Toch staat er nog heel veel meer informatie op, waar niet iedereen zich altijd bewust van is. Er staan namelijk ook nog andere dingen op de loonstrook die van invloed zijn op het bedrag dat je aan het einde van de maand krijgt.

 

Het eerste wat er op je loonstrook te zien is, zijn de gewerkte of de overeengekomen uren. Welke van de twee dit is, verschilt per bedrijf maar ook per functie. Binnen het ene bedrijf heb je vooraf afgesproken dat je veertig uur in de week werkt, in het andere bedrijf heb je misschien wel een nul urencontract en moet je zelf bijhouden hoe veel je hebt gewerkt.

Vervolgens kun je zien binnen welk tijdvak deze uren zijn gemaakt. Vaak gaat dit over de afgelopen vier weken, of de afgelopen maand.

 

Het derde wat je kunt zien is je brutoloon wat je uitbetaald krijgt. Ook dit verschilt uiteraard per bedrijf en functie. Wel is er voor iedere functie een minimumloon wettelijk vastgesteld waar geen enkel bedrijf onder mag zitten. Soms komt hier ook nog onkostenvergoeding bij, of vakantiegeld. Bij het ene bedrijf krijg je maandelijks een deel van je vakantiegeld en bij het andere bedrijf krijg je een of twee keer per jaar een hoop vakantiegeld.

 

Het is voor werkgevers verplicht om hun werknemers inzicht te geven in loonstroken. Zo hebben zij inzicht in hun gewerkte uren en kunnen ze nakijken of het goed geregistreerd is. Kijk voor meer informatie over financiële zaken eens op de website van het CBBS.

« Bouwmateriaal
Hoog in Google »

Categorized Under

Overig

About Marcel

» has written 1685 posts