Hulp bij verslaving

augustus 7th, 2013Reacties uitgeschakeld voor Hulp bij verslaving

Wat houdt verslavingszorg in?

Verslavingszorg biedt hulp bij problemen met middelengebruik. Het bestaat uit hulp aan mensen die problemen ervaren met het gebruik van ‘middelen’. Deze middelen zijn drugs, tabak, alcohol en medicijnen zoals benzodiazepines, maar ook gokspelen. In de praktijk gaat de meeste aandacht van de instelling voor verslavingszorg uit naar drugs en alcohol, op afstand gevolgd door gokken. Hulp bij verslaving aan tabak en geneesmiddelen valt eigenlijk in het algemeen niet onder verslavingszorg, maar onder de algemene gezondheidszorg.

Verslavingszorg kan bestaan uit hulp vanuit de ggz of juist uit hulp van buiten de ggz. Hulp bij verslaving vanuit de ggz wordt geboden door instellingen voor verslavingszorg en verslavingsafdelingen van psychiatrische ziekenhuizen. De verslavingszorg van buiten de ggz wordt geboden door het gevangeniswezen, de reclassering, de algemene gezondheidszorg, de maatschappelijke opvang en in zelfhulpgroepen.

Om mensen van hun verslaving af te helpen zijn er bij verslavingszorg veel mensen en dus beroepsgroepen betrokken. Dit zijn artsen, apothekers, therapeuten, psychologen, sociologen, maatschappelijk werkers, verpleegkundigen reclasseringsambtenaren en nog veel meer.

Heeft u iemand in uw familie of vriendenkring die een verslaving heeft en die u graag wilt helpen diegene hier van af te helpen? Om hulp bij een verslaving in te schakelen is een erg goed idee. Iemand die verslaafd is, heeft dit nodig om er vanaf te komen. In zo’n traject wordt de verslaafde geholpen door allerlei beroepsgroepen zodat u er zeker van kunt zijn dat u familielied of vriend(in) goed geholpen wordt en hoogstwaarschijnlijk van de verslaving af geholpen. Een verslaving beïnvloedt namelijk het hele leven.

« Uw administratie uit handen geven
Uw sloopauto verkopen? »

Categorized Under

Gezondheid en Voeding Overig

About Marcel

» has written 1685 posts