Kamishibai een bijzonder prentenboek?

augustus 16th, 2013Reacties uitgeschakeld voor Kamishibai een bijzonder prentenboek?

Een kamishibai? Waarschijnlijk zullen de meeste mensen zeggen: een plaats in Azië, een gerecht op de kaart bij de plaatselijke chinees, een nieuw model van Toyota? Maar niks is minder waar dan het een Japans vertel theater is. Kamishibai ontstond in de Japanse boeddhistische tempels in de 12e eeuw. Het woord kamishibai betekent letterlijk een theater van papier. Het vertelkastje “prentenboek” was begin 1900 erg populair, Tokio kende alleen al meer dan 3000 vertellers.

Hoe gaat een kamishibaiverteller te werk, van oudsher ging een verteller met zijn kamishibai en een voorraad snoep de straat op om verhalen te vertellen en tegelijkertijd zijn snoep te verkopen aan de kinderen die naar hem luisterden. De verteller schuift door zijn vertelkastje continu nieuwe platen, door middel van mimiek en stemgeluid en natuurlijk de nieuwe afbeeldingen komt een verhaal tot leven.

Leuk is dat kinderen op jonge leeftijd de verhalen eerder begrijpen doordat er diverse afbeeldingen worden getoond. Ook voor kinderen met eventueel een taalachterstand resulteert dit in positieve reacties. Leuk voor thuis of misschien voor in de klas?
JIP uitgeverij Amsterdam heeft een aanbod kamishibai’s voor u.

JIP uitgevers hebben alles voor Kamishibai in het assortiment. U kunt bij hun het houten verteltheater bestellen, maar ook losse platen en bijbehorende prentenboeken om uit voor te lezen.

« Recyclingauto afvoeren aan de opkoop specialist, thuis of op het werk!
Nederland massaal aanwezig op Facebook »

Categorized Under

Lezen en Boeken

About Marcel

» has written 1685 posts