Bewust omgaan met energie.

januari 10th, 2014Reacties uitgeschakeld voor Bewust omgaan met energie.

Een renovatie is het moment bij uitstek om eens stil te staan bij het energieverbruik. Energiebesparende investeringen uitvoeren is een goed idee om de maandelijkse energielasten te verlagen, maar voor welke investering kies je uiteindelijk?

Zonnepanelen of zonneboilers?
Zonnepanelen en zonneboilers hebben 1 ding gemeen: ze gebruiken beiden de zon als leveranciers van de energie die ze produceren, maar daar stoppen de overeenkomsten dan ook.

Zonneboilers gebruiken de zonnewarmte die wordt opgevangen door de collectoren om energie om te zetten in warmte dat vervolgens kan dienen voor de verwarming van uw sanitair water of voor uw vloerverwarming.

Dit zorgt voor een fikse efficiëntie tijdens de zomer, maar tijdens een strenge winter is het wel mogelijk dat een bijkomende energiebron nodig is. Opmerkelijk is wel dat de omzetting van zonnewarmte efficiënter verloopt dan de omzetting van zonlicht.

Zonnepanelen daarentegen gebruiken het zonlicht. De energie wordt dan omgezet in elektriciteit. Zonnepanelen zijn efficiënter in de winter, omdat het zonlicht ook tijdens die periode kan worden opgevangen.

De kostprijs van zonnepanelen zal dan wel hoger liggen dan bij zonneboilers, maar ondanks alles bedraagt de terugverdientijd van beide systemen ongeveer 6 tot 7 jaar. Afhankelijk van het aantal premies en subsidies die je kan krijgen kan de terugverdientijd een beetje variëren.

Zowel zonnepanelen als zonneboilers komen elk met hun voordelen en nadelen. Het beschikbare budget en persoonlijke voorkeuren zullen natuurlijk een grote rol spelen in de beslissing.

« Offertes vergelijken
Stoelmassage steeds populairder »

Categorized Under

Huis, Tuin en Keuken Overig

About Marcel

» has written 1685 posts