Vitamine C, wat moet ik hier mee?

september 12th, 2014Reacties uitgeschakeld voor Vitamine C, wat moet ik hier mee?

Vitamines zijn essentieel in onze voeding. Er zijn verschillende soorten vitamines verkrijgbaar, zoals vitamine A, B, C, D, E en K. In dit artikel komt vitamine C aan het licht. Ik ga uitleggen wat het eigenlijk precies inhoud en wat er nou zo goed aan vitamine C is.

Vitamine C, oftewel ascorbinezuur, is een wateroplosbare vitamine die ten eerste zeer belangrijk is voor een goede weerstand, maar ook zorgt het voor gezonde botten, bloedvaten, tanden en huid. Het helpt mee aan de energievoorziening van het lichaam, bevordert de opname van ijzer en ondersteunt het zenuwstelsel en het komt voor in groente, fruit en aardappels.

Een volwassene heeft per dag ongeveer 75 milligram vitamine C nodig. Als je meer dan deze hoeveelheid inneemt is in eerste instantie niet erg schadelijk. Een mens mag maximaal 2000 milligram vitamine C per dag innemen. Dit is ongeveer dertig keer zoveel dan een mens nodig heeft. Passeer je toch de grens van 2000 milligram, dan kan dit een grotere belasting van de nieren tot gevolg hebben. Een overschot aan ijzer komt hier ook bij kijken.

Bij een tekort aan vitamine C is er sprake van een verminderde weerstand en minder opbouw van bindweefsel en wondgenezing. Hoe langer je tekort aan vitamine C aanhoudt, hoe erger de symptomen kunnen worden. Gewichtsverlies, slapeloosheid en een lage weerstand zijn mogelijk. Zelfs scheurbuik is mogelijk door een tekort aan vitamine C. In het ergste geval vallen je tanden uit je mond doordat je tandvlees zeer snel zijn werking verliest.

Vitamine C heeft dus een zeer belangrijke werking ons lichaam. Zorg daarom dat je altijd iets in huis hebt waar vitamine C in zit, zoals een sinaasappel of mandarijn. Als je dit niet in huis hebt, zijn voedingssupplementen een goede vervanging. Er zijn talloze bedrijven die dit soort producten aanbieden. Dr Mercola en Doctors Best zijn hier voorbeelden van.

« Karma oorbellen als suggestie bij mijn karma armband
Assenti biedt stijlvol badmeubel design »

Categorized Under

Gezondheid en Voeding

About Marcel

» has written 1685 posts