De kunst achter glas en lood

juli 29th, 2016Reacties uitgeschakeld voor De kunst achter glas en lood

Denk je aan glas, dan denk je aan doorschijnend, wittig glas, dat bijvoorbeeld in jouw ramen zit, in je bril (niet de zonnebril) en in drinkglazen. Maar er is genoeg kleur te vinden in glas. Zo kan kleur worden toegevoegd aan glas door het te mengen met andere chemicaliën en zijn er zelfs mogelijkheden om het anders te doen. Hoe? Denk aan een kerk: glas in lood natuurlijk.

Glas in lood eigenlijk wel gewoon glas, maar is op een andere manier tot één geheel gekomen. Zo bestaat een raam van glas in lood uit meerdere stukken glas die in loodlijsten gevat zijn, waardoor ze één geheel vormen. Oorspronkelijk werden alle ramen op deze manier gemaakt omdat het simpelweg niet mogelijk was om één grote ruit te maken met de techniek van vroeger, maar al snel vond men de mogelijkheden die het maken van een glas uit meerdere delen met zich meebracht.

De kleur van de verschillende kleine stukken glas wordt aangebracht door het zogenoemde brandschilderen. Brandschilderen is een eeuwenoude techniek om op glas te kunnen tekenen. In de middeleeuwen werd het al toegepast om kerkramen uit die tijd te versieren. Het werkt als volgt: met behulp van een borstel wordt een mengsel van gom, pigmenten en uiteindelijk azijn op het glas gelegd, waarna het in een grote oven gestopt wordt met pigment. Door de hitte in deze oven wordt het pigment in het glas gebrand. Eerst worden de  zijranden gemaakt, waarna de schaduwen worden gecreëerd en uiteindelijk worden de kleuren zelf ingebrand.

Nadeel van glas in lood is dat het tamelijk zwak is en de kans op glasschade groot is. Bijkomend nadeel is dat de glasschade herstellen niet altijd even makkelijk gaat, omdat het uit meerdere stukken bestaat. Glasreparatie is dan vaak ook niet mogelijk en dan is het maken van een nieuw stuk de enige optie.

« Professionele letselschade advocaat in Oldenzaal nodig?
Professionele catering in Oldenzaal zeg! »

Categorized Under

Overig

About Marcel

» has written 1685 posts