Scheiden? Waar begin je?

januari 3rd, 2017Reacties uitgeschakeld voor Scheiden? Waar begin je?

Het besluit is genomen; jullie gaan scheiden. En of het nou een eenzijdige of gezamenlijke beslissing is; er gaat een boel veranderen. De bedoeling is dat jullie los van elkaar een nieuw leven gaan opbouwen. Voordat het zo ver is moet er nog behoorlijk wat geregeld worden. Wat is nodig bij een scheidingsaanvraag? In feite niet veel meer dan een echtscheidingsconvenant en waar nodig bij minderjarige kinderen, een ouderschapsplan. Dat lijkt niet veel maar in deze plannen staat alles beschreven over hoe jullie de roerende en onroerende goederen gaan verdelen. Hoe het wordt geregeld rondom de kinderen. Dat alles bepaalt je startpositie van je nieuwe leven.

Scheiden betekent veel regelwerk

Wil je dus een scheiding aanvragen dan moet er een deugdelijk plan en convenant komen. Hoe doe je dat? De eerste stap is die naar een mediator. Je kan dit namelijk niet alleen en een mediator of advocaat is nodig om de belangrijke stukken bij de rechtbank te krijgen. Een mediator bemiddelt tussen jullie daar waar de belangen te tegenstrijdig zijn om er samen uit te komen. Een mediator ziet erop toe dat jullie niets over het hoofd zien en zal tevens checken of jullie wel echt willen scheiden. Dat klinkt misschien vreemd maar er zijn nogal wat stellen die uiteindelijk beslissen niet te gaan scheiden. Scheiden brengt namelijk nogal wat consequenties met zich me die soms zwaarder wegen dan de reden om te scheiden.

Zoek een mediator die bij jullie past

Een mediator weet dus precies wat er nodig is om de scheiding aan te vragen. Een scheiding aanvragen verloopt via de mediator richting de rechtbank. De rechter zal uiteindelijk uitspraak doen. Is jullie convenant goed opgesteld en het eventuele ouderschapsplan sluitend dan zal de rechter in de meeste gevallen de zaak onverkort overnemen. Je kan een mediator online zoeken of af gaan op ervaringen van anderen.

scheiden

« Yoga les in Hengelo volgen?
Lekker onder de zonnebank in Barendrecht? »

Categorized Under

Relatie en Familie

About Marcel

» has written 1685 posts