Milieuvriendelijk 3d printen

februari 7th, 2017Reacties uitgeschakeld voor Milieuvriendelijk 3d printen

3d printen heeft de laatste tijd een enorme vlucht genomen. Er wordt steeds meer mogelijk. Zo zijn er 3d printers waar huizen mee kunnen worden geprint. Verder is er in het UMC in Utrecht een schedel voor een vrouw geprint. Ook worden er op grote schaal tanden gefabriceerd met 3d printers. De 3d industrie heeft veel toekomstperspectief. Over een poosje kunnen waarschijnlijk veel meer voorwerpen in minder tijd en ook nog goedkoper worden geprint. Maar 3d-printen met al dat plastic is dat dan niet slecht voor het milieu?

3d printen is begonnen met kunststof materialen. Echter door de snelle ontwikkelingen in deze industrie is het tegenwoordig mogelijk om met een breed scala aan materialen te printen. Zo kunnen er voorwerpen geprint worden uit verschillende materialen en is het mogelijk om met sommige materialen Zo kan er bijvoorbeeld worden geprint in glas of ijzer, maar zijn er ook milieuvriendelijke oplossingen gekomen. Zo is nu mogelijk om met polymelkzuur(pla) te printen.

Polymelkzuur is een samenstelling dat van plantaardige grondstoffen is geproduceerd, vaak ze wordt gemaakt van maïszetmeel of suikerriet. Het grote voordeel van dit materiaal is dat ze biologisch afbreekbaar is. Ze kan daarom voor bijna alles worden gebruikt, voor veel medische toepassingen en op plaatsen waar andere materialen de natuur zouden schaden.

Op deze manier wordt 3d printen nog aantrekkelijker. We hoeven ons nu steeds minder zorgen te maken over eventuele milieuschade door onze 3d print. Alleen wordt er niet altijd met PLA geprint. De gezette stap is zeker een belangrijke ontwikkeling in de wereld van 3d-printers, maar er zijn nog zeker stappen te zetten want met PLA kunnen niet alle toepassingen worden gemaakt. Ook is PLA nu nog duurder dan de gangbare petrochemische toepassingen. Ook al zijn er nog stappen te zetten, elke stap is er één dichter bij de eindstreep.

« Kapper Arnhem werkt met natuurlijke haarproducten
Hoe kies ik mijn buitenspeelgoed »

Categorized Under

Wetenschap Overig

About Marcel

» has written 1685 posts