Veren sectionale poort gebroken? Laat uw veren snel vervangen

september 8th, 2020Reacties uitgeschakeld voor Veren sectionale poort gebroken? Laat uw veren snel vervangen

Een goed werkende sectionale poort bestaat uit een aantal belangrijke onderdelen. Een aantal van deze onderdelen zijn de motor, kabels, loopwielen en veren. Op het laatste onderdeel veren gaan we in dit artikel wat dieper op in. Veren zijn essentieel voor de werking van een sectionale poort. Is er een veer kapot of gesprongen? Dan gaat je poort niet meer open of dicht. Forceer niets, want zo kun je het probleem erger maken of je brengt jezelf onnodig in gevaar. Werken de veren niet naar behoren? Dan komen zowel de motor als de kabels onder grote druk te staan. Dit leidt niet alleen tot extra slijtage, maar kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Het is daarom van essentieel belang om torsie- of trekveren tijdig te vervangen en regelmatig te laten controleren.

Wat is de functie van sectionale poort veren?

Wellicht was je er al van op de hoogte maar veren vormen een belangrijk onderdeel van je sectionale poort. Tot zover is het duidelijk. Maar waarvoor dienen die veren nu eigenlijk. De veren van een sectionele poort zorgen voor de juiste balans, waardoor de poort snel en soepel kan worden gesloten en geopend. Door problemen met de veerspanning kan de poort ongelijkmatig, niet helemaal of met de verkeerde snelheid openen of sluiten.

Wat is het verschil tussen trekveren en torsieveren?

  • Trekveren zitten doorgaans aan de zijkant van de poort bevestigd. Zij lopen boven en parallel aan de geleiderails. De kabel, die de veer op zijn plek houdt, zit vast aan haken in het railsysteem. Er zijn altijd twee trekveren aanwezig: één veer boven de looprail aan allebei de kanten van de garagepoort.
  • Torsieveren zijn bevestigd boven de poort en lopen langs een metalen schacht die parallel loopt aan de bovenkant van de poort. Deze veren worden doorgaans toegepast bij bredere sectionale poorten (breder dan 3,5 meter). De minder zware, kleinere poorten hebben vaak maar één torsieveer, maar zwaardere garagepoorten (zoals industriepoorten) kunnen twee veren hebben, één aan beide kanten.

Is het mogelijk om de veren zelf te vervangen of op te spannen?

Er zijn op internet diverse instructievideo’s en handleidingen terug te vinden. Daarin wordt uitgelegd hoe je zelf aan de slag kunt om veren zelf goed op te spannen of te vervangen. Trekveren staan minder op spanning, dan torsieveren. Als je ervoor kiest om trekveren zelf te vervangen, neem dan altijd de nodige voorzichtigheid in achting. Bij torsieveren kun je echter beter een ervaren technieker inschakelen. Torsieveren staan altijd op hoge spanning en dat kan zeer gevaarlijke situaties opleveren. Natuurlijk kun je, als je twijfelt over het vervangen van trekveren ook een gespecialiseerde technieker om hulp vragen. De techniekers van ROMASS hebben ruime ervaring en kunnen zowel trek- als torsieveren snel, vakkundig en veilig vervangen.

Wilt u de ervaren techniekers van ROMASS inschakelen om uw sectionale poort veren te vervangen? Kijk voor meer informatie op de website of plan snel en eenvoudig via de website een afspraak in.

« Rolluiken repareren, wat kost het? Wie moet ik bellen
Waarom regelmatige controle van een dock shelter belangrijk is »

Categorized Under

Huis, Tuin en Keuken Overig

About Marcel

» has written 1685 posts