De pack mat voor in de stal

februari 6th, 2017Reacties uitgeschakeld voor De pack mat voor in de stal

Nederland kent veel platteland. De zwart-wit gestippelde koeien zijn haast niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Echter, hoe meer koeien er zijn, hoe meer stallen er nodig zijn. Steeds vaker worden er bij ge gemeente aanvragen gedaan om stallen te vergroten of zelfs om nieuwe stallen te laten bouwen. Het begrip ‘megastal’ is in Nederland dan ook geen onbekend begrip meer. We spreken van een megastal, wanneer een stal meer dieren bevat dan:

  • 200 fokvarkens
  • 500 vleesvarkens
  • 250 melk koeien
  • 250 vleeskalveren
  • 500 geitjes
  • 000 vleeskuikens
  • 000 legkippen

Er zijn in Nederland al meer dan zeshonderd stallen die voldoen aan deze norm. Echter, deze megastallen brengen een aantal bezwaren met zich mee. Dat is logisch, want inwoners en daarbij dus hele gemeentes verliezen stukje bij beetje hun platteland. Een italiaanse stal kan dan een oplossing brengen, sinds deze stallen niet alleen minder lang zijn, maar ook nog eens minder hoog. Voor de boer zal zo een italiaanse stal de looplijnen aanzienlijk verbeteren.

Echter is de stalinrichting in deze stallen niet altijd goed. Gelukkig zijn er genoeg uitvindingen gemaakt om jouw dieren meer comfort te kunnen bieden. Zo is er een pack mat op de markt gebracht. De pack mat bestaat uit een stabiel ondermatras, en daarop ligt een speciale topcover.

 

Deze pack mat wordt op de bodem van de ligbox neergelegd en vervolgens wordt er een laagje stro of zand op de mat gelegd. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw dieren geen gaten in het matras zullen maken, en bied jouw vee hetzelfde comfort als elke andere stal. Daarnaast is het zo dat de dieren in een zand- of diepstrooisel veel gaten gaan graven in het zaagsel. Dit belandt vervolgens in hun mest. Doordat het zaagsel in de mest belandt, moet het stro of het zaagsel snel weer worden vervangen omdat het zo snel vies wordt. Een pack mat voorkomt dit.

 

« Deurhangers ontwerpen doe je zo!
Kapper Arnhem werkt met natuurlijke haarproducten »

Categorized Under

Sport en Spel

About Marcel

» has written 1685 posts