Advocaat worden

oktober 24th, 2017Reacties uitgeschakeld voor Advocaat worden

Een advocaat is een door de wet bescherm vertrouwenspersoon die in burgerlijke zaken en in strafzaken een partij bijstaat. Een advocaat wordt in zulke situaties ook vaak een raadsman of raadsvrouw genoemd.

Hoe word je advocaat?

Om als advocaat aan de slag te mogen gaan moet je een universitaire rechtenstudie volgen met civiel effect en je dient be├źdigd te worden bij een rechtbank. Gedurende de eerste drie jaren als advocaat mag je je beroep niet zelfstandig uitoefenen. In de eerste drie jaar ben je als advocaat-stagiair werkzaam onder begeleiding van een ervaren advocaat als mentor. Als stagiair dien je dan nog een beroepsopleiding te volgen en een aantal tentamens af te leggen. Na deze periode kun je zelf aan de slag gaan en bijvoorbeeld het strafrecht gaan beoefenen. Je hebt advocaten in veel verschillende disciplines, zo kun je bijvoorbeeld ook scheidingsbemiddelaar worden.

Rechten en plichten van een advocaat

De advocatenwet uit 1952 regelt het beroep van advocaat. Een advocaat is verplicht om lid van de Nederlandse Orde van Advocaten te zijn. Ook dient een advocaat zich te houden aan specifieke gedragsregels en kan hij of zij bij overtreding daarvan ook uit het beroep worden gezet. Dit is bijvoorbeeld bij Bram Moskowicz gebeurd. Een advocaat is verplicht zich jaarlijks te laten bijscholen en wordt daar ook jaarlijks op gecontroleerd. Ook heeft een advocaat wettelijk gezien een beroepsgeheim.

Orde van advocaten

De Nederlandse Orde van Advocaten bestaat uit de advocaten die op het tableau van een van de arrondissementen zijn ingeschreven. Advocaten zijn verplicht lid te worden van de Orde. De Orde bezig rechtspersoonlijkheid. Op grond van de advocatenwet kunnen klachten over advocaten worden voorgelegd aan de deken van de Orde in het betreffend arrondissement. De deken kan bemiddelen tussen de klager en de advocaat. Wanneer de bemiddeling niet slaagt zal de deken het dossier aan de Raad van Discipline zenden. Tegen een beslissing van de Raad kunnen de klager en de advocaat zo nodig beiden beroep instellen bij het Hof van Discipline.

 

« De toekomst van werknemers in de informationele revolutie
Het probleem oplossende vermogen van een loonbureau »

Categorized Under

Overig

About Marcel

» has written 1685 posts