Toptips voor een veilig verblijf tijdens een bezoek aan Kenia

februari 22nd, 2018Reacties uitgeschakeld voor Toptips voor een veilig verblijf tijdens een bezoek aan Kenia

Kenia is ongetwijfeld een van de mooiste landen van Zuid-Afrika en duizenden reizigers bezoeken het elk jaar zonder incidenten. Dankzij de onstabiele politieke situatie in het land hebben de meeste westerse regeringen echter reiswaarschuwingen uitgegeven voor bezoekers die een reis plannen.

Keniaans reisadviezen
In het bijzonder waarschuwt het Britse reisadvies voor politieke spanningen in de nasleep van de verkiezingen van november 2017.
Het benadrukt ook de waarschijnlijkheid van terroristische aanslagen in Kenia uitgevoerd door Al-Shabaab, een militante groep in het naburige Somalië. In de laatste paar jaar heeft deze groep aanvallen uitgevoerd in Garissa, Mombasa en Nairobi. In 2017 waren er ook gevallen van geweld en brandstichting op conservaties en boerderijen in de provincie Laikipia, als gevolg van conflicten tussen particuliere landeigenaren en veehoeders. Het reisadvies van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vermeldt ook het risico van terrorisme, maar richt zich vooral op het hoge aantal gewelddadige criminaliteit in de grotere steden van Kenia.

Ondanks deze bezorgdheid hebben beide landen Kenia een relatief lage risicoclassificatie gegeven, vooral in die gebieden die het meest door toeristen worden bezocht. Met een zorgvuldige planning en een beetje gezond verstand, is het nog steeds mogelijk om veilig te genieten van de vele ongelooflijke dingen die Kenia te bieden heeft.

De politieke situatie verandert dagelijks, en als zodanig is het de moeite waard om waarschuwingen van regeringsreizigers te checken voor de meest actuele informatie voordat je je Keniaanse avontuur boekt.

Kiezen waar te bezoeken
Reiswaarschuwingen worden regelmatig bijgewerkt op basis van de dreiging van terrorisme, schermutselingen op de grens en politieke onrust die op enig moment wordt verwacht. Alle drie deze factoren zijn van invloed op specifieke delen van het land en het vermijden van deze gebieden is een goede manier om potentieel gevaar aanzienlijk te beperken.
Vanaf februari 2018 beveelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bijvoorbeeld aan dat toeristen de grensgebieden Kenia-Somalie van Mandera, Wajir en Garissa vermijden. Daarnaast ook de kustgebieden, waaronder het district Tana River, het Lamu-district en de gebieden van de Kalifi-provincie ten noorden van Malindi. Het advies waarschuwt toeristen ook om te allen tijde uit de buurt Nairobi van Eastleigh te blijven, en in het oude centrum van Mombasa in het donker.

De belangrijkste toeristische plekken van Kenia zijn niet inbegrepen in een van deze gebieden waarvoor beperkingen gelden. Daarom kunnen reizigers zich gemakkelijk houden aan de bovenstaande waarschuwingen terwijl ze toch uitstapjes plannen naar iconische bestemmingen, waaronder Amboseli National Park, Maasai Mara National Reserve, Mount Kenya en Watamu. Het is ook mogelijk om zonder problemen steden als Mombasa en Nairobi te bezoeken. Zorg er wel voor dat u in een veilige buurt verblijft en voorzichtig bent volgens de onderstaande richtlijnen.

Veilig blijven in grote steden
Veel van de grootste steden van Kenia hebben een slechte reputatie als het gaat om criminaliteit. Zoals geldt voor het grootste deel van Afrika, leiden grote gemeenschappen die in bittere armoede leven onvermijdelijk tot frequente incidenten, waaronder berovingen, inbraken van voertuigen, gewapende overvallen en carjackings. Hoewel men uw veiligheid niet kunt garanderen, zijn er tal van manieren om de kans om slachtoffer te worden te verminderen.

Zoals met de meeste steden, is criminaliteit het ergst in de armere wijken, vaak aan de rand van de stad of in de informele nederzettingen. Vermijd deze gebieden tenzij u reist met een vertrouwde vriend of gids. Loop nooit ’s nachts alleen. Gebruik in plaats daarvan de diensten van een geregistreerde taxi. Laat geen dure sieraden of camera-uitrusting open zien en draag beperkte geldmiddelen in een geldgordel die verborgen is onder uw kleding.

Houd vooral rekening met toeristische zwendel, met inbegrip van dieven die zijn vermomd als politieagenten, verkopers of touroperators. Als een situatie verkeerd voelt, vertrouw dan op je gevoel en verwijder jezelf zo snel mogelijk van de situatie. Een goede manier om aan ongewenste aandacht te ontsnappen, is vaak om naar de dichtstbijzijnde supermarkt of hotel te gaan. Met dat alles gezegd, er is genoeg te zien in steden zoals Nairobi dus vermijd ze niet, wees gewoon slim.

 

Veilig verblijven op Safari
Kenia heeft een van de meest ontwikkelde toeristische sectoren in Afrika. Safari’s zijn over het algemeen erg goed gerund, het onderdak is fantastisch en de natuur is fantastisch. Het beste van alles is dat je in de bush bent, weg van de misdaad die de grotere steden teistert. Als u zich zorgen maakt over gevaarlijke dieren, volg dan de instructies van uw gidsen, chauffeurs en personeel van de lodge en u zou geen problemen moeten hebben.

Veilig aan de kust
Bepaalde delen van de Keniaanse kust (inclusief Lamu County en het gebied Kilifi County ten noorden van Malindi) worden momenteel als onveilig beschouwd. Elders kunt u verwachten dat de lokale bevolking souvenirs verkoopt. De kust is echter prachtig en zeker een bezoek waard. Kies een gerenommeerd hotel, loop ’s nachts niet over het strand, bewaar uw waardevolle spullen in de hotelkluis en blijf altijd op uw hoogte van uw bezittingen.

« Rivotril als behandeling bij angst en stress
Gekke wetten in Noord-Korea »

Categorized Under

Reizen en Vakantie Relatie en Familie

About Marcel

» has written 1685 posts