Alles over de loonheffing ‘werkkostenregeling’

juni 6th, 2018Reacties uitgeschakeld voor Alles over de loonheffing ‘werkkostenregeling’

Als je aan online urenregistratie doet, kan je als werkgever gemakkelijk onbelaste vergoedingen aan jouw werknemers geven via de werkkostenregeling. De werkkostenregeling (WKR) is al meer dan drie jaar verplicht voor werkgevers, maar wat houdt het nou precies is? Welke vergoedingen en verstrekking zijn belast en welke onbelast? Hoe doe je dat met cursussen, reiskosten, parkeerbonnen, personeelsfeestjes of een zakelijke lunch? In dit artikel ga ik uitleggen wat werkkostenregeling inhoudt en de belangrijke zaken erom heen.

Wat houdt de werkkostenregeling in?
DE WKR is een fiscale regeling waarvan je maximaal 1,2 procent van je totale fiscale loon mag besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor je werknemers. Dit is het forfait. Als je boven dit bedrag komt, dan moet je over dat bedrag een eindheffing van 80 procent betalen. Binnen de werkkostenregeling behoort alles wat je aan een werknemer verstrekt of vergoedt tot een loon. Een kerstpakket voor je personeel binnen de werkkostenregeling wordt gezien als nihil waardering.

Nihil waardering
Als je de voorzieningen vergoed op de daadwerkelijke werkplek, bijvoorbeeld koffie of cup a soep, dan wordt dit onder de nihil waardering. Over de nihil waardering hoef je geen belasting te betalen en gaat het ook niet ten koste van je vrije tijd. Belangrijk bij de nihil waardering is dat het alleen geldt als het om loon in natura gaat en niet om vergoedingen in geld. Zaken die worden gezien als nihil waardering zijn onder andere:

  • Apparatuur: laptops en tablets van werknemers vallen hieronder. Het is wel belangrijk dat de apparatuur voor minstens 90% zakelijk wordt gebruikt.
  • Inrichting van de werkplek: denk aan een bureau, kopieerapparaat, vaste computer etc.
  • Bedrijfskleding: denk aan uniformen en bedrijfskleding met bijvoorbeeld het logo van het bedrijf erop.
  • Smartphones: deze moeten wel mede op de werkplek worden gebruikt.
  • Bedrijfsfitness: voorwaarde hiervan is dat de fitness op de werkplek plaatsvindt.
« Tips voor als je hoogsensitief bent
Duurzame innovatie »

Categorized Under

Overig

About Marcel

» has written 1685 posts