Twee spelers en een net: tennis

juli 26th, 2018Reacties uitgeschakeld voor Twee spelers en een net: tennis

Twee spelers, een net, een baan met wat lijnen, een bal met een diameter van 6,7 centimeter die heen en weer wordt geslagen door twee rackets. We hebben het hier uiteraard over de balsport tennis. En ohja, het heeft van alle sporten misschien wel de gekste puntentelling. Van 0 naar 15, door naar 30 en dan niet naar 45 maar naar 40. Waar het vroeger wel 45 geweest lijkt te zijn is de 5 er langzaam afgesleten. Er zijn verschillende theoorien over deze puntentelling. Het kan met van alles te maken hebben. Een theorie is dat er gespeeld werd voor geld en dat dit geld in de eerder genoemde getallen beschikbaar was. Een volgende theorie wijst naar de wijzers van de klok. Een uur is in vier kwarten op te delen en dat komt goed overeen met de 0 naar 15 naar 30 naar 45 naar winst van de game. Bij een gelijke stand van 40-40 zal de scheidrechter het over deuce hebben. Dit lijkt gewoon afgekort van quarente deux (2x 40), maar kan ook een andere oorsprong in de Franse taal hebben.

Tennis lijkt een Franse sport, hoewel er ook wel vermoedens zijn dat de Romeinen en Grieken een vergelijkbaar spel speelden. Wat wel bekend is dat in de 11e eeuw de Fransen dé voorloper van tennis speelde. Met een bal van dierenhaar sloegen ze de bal heen en weer met de palm van hun hand. Het werd op een gegeven moment het spel van de adel. Lodewijk de Tiende is er min of meer aan gestorven. Hij stierf aan de kou opgelopen tijdens een potje Jeux de Paume, de voorloper van tennis. In de vijftiende eeuw komt het spel over naar de rest van Europa. Nog steeds voel je dat de sport Frans is. Roland Garros is misschien wel het mooiste toernooi om te winnen.

Dan heb je wel een tennis racket nodig. Een tennisracket head bijvoorbeeld…

« Pak het leven en werk weer op
rolluik service in Nederland »

Categorized Under

Relatie en Familie Sport en Spel

About Marcel

» has written 1685 posts