Overstappen op een warmtepomp

augustus 8th, 2018Reacties uitgeschakeld voor Overstappen op een warmtepomp

Veel mensen hebben een cv-ketel in huis hangen. Deze zorgt er voor dat het huis verwarmd wordt, wanneer het buiten koud is. Dit is natuurlijk fijn, maar een cv-ketel werkt op gas en het is de bedoeling dat we steeds minder gas gaan gebruiken. Het kabinet heeft namelijk besloten dat er na 2030 geen gas meer gewonnen gaat worden in Groningen, omdat het voor aardbevingen heeft gezorgd. Het gevolg hiervan is dat we over moeten stappen op duurzame alternatieven om de huizen te verwarmen. Een van deze alternatieven is een warmtepomp, deze kan de huizen gasloos verwarmen, door gebruik te maken van energie uit de omgeving, zoals uit de lucht of uit water.

Als je een nieuwbouwhuis koopt, krijg je die tegenwoordig meestal automatisch met een warmtepomp, omdat het echt de toekomst is. Toch hebben de meeste huizen nog een cv-ketel en daarom is het belangrijk dat mensen zelf overstappen op een warmtepomp. Je huis moet hier wel geschikt voor zijn. Het huis moet namelijk goed geïsoleerd zijn en er moet een vloerverwarming of laag temperatuur afgiftesysteem aanwezig zijn. Hoewel de naam wellicht anders doet denken, kan een warmtepomp naast verwarmen ook koelen. Dit kan goed van pas komen met warme dagen in de zomer, want zo kun je de temperatuur in je huis goed regelen.

Het lijkt misschien alsof het je alleen maar geld kost om over te stappen op een warmtepomp. In het begin is dit natuurlijk ook zo, want warmtepompen zijn niet goedkoop en je moet het ook laten installeren. Dat is even een investering, maar uiteindelijk kun je er geld mee besparen. Gas kost namelijk veel geld en door een warmtepomp te gebruiken, gaat je gasverbruik drastisch omlaag. Ook moet je bedenken dat duurzaamheid erg belangrijk is en dat we over een aantal jaar niet anders kunnen dan alternatieven zoeken.

« rolluik service in Nederland
Spoed rolluiken reparatie in Eindhoven »

Categorized Under

Huis, Tuin en Keuken

About Marcel

» has written 1685 posts