Hoe werkt een warmtepomp

maart 8th, 2019Reacties uitgeschakeld voor Hoe werkt een warmtepomp

Bent u benieuwd hoe een warmtepomp werkt? In dat geval kunt u bij ons te weten komen hoe een warmtepomp werkt. Deze vernuftige apparaten weten door hun werking van een relatief koude omgeving alsnog voldoende energie te onttrekken waardoor ze een woning kunnen verwarmen. Dat kan gaan om diverse type warmtepompsystemen. Zo kunnen grond-water, lucht-water, hybride versies en nog wat andere soorten op verschillende wijzen voor een energiezuinige toevoer van verwarmd leidingwater of een verhoogde kamertemperatuur zorgen.

Door de werking van een warmtepomp kan er veel bespaard worden op energie en zodoende op de kosten. Ondanks de uiteenlopende verschillen tussen de pompsystemen werken ze allemaal wel volgens een zelfde principe. Wanneer men dat kent antwoord geven op de vraag ‘hoe werkt een warmtepomp?’.

Hoe werkt een warmtepomp in principe

Om de vraag te beantwoorden ‘hoe werkt een warmtepomp?’ kan men individuele pompsystemen uitleggen of juist het basisprincipe behandelen. Dat laatste is geschikter om te begrijpen wat de werking is van warmtepompen. In feite komt het neer om het slim gebruik maken van aanwezige energie in de omgeving. Omdat die warmte doorgaans verspreid is over een groot gebied lijkt het koel of zelfs koud te zijn en lijkt daarom weinig energie te bezitten. Door de wijze hoe een warmtepomp werkt kan ervoor gezorgd worden dat die energierijke omgeving wordt benut. De werking zorgt ervoor dat de warmte op één punt wordt geconcentreerd, namelijk het huis of het pand. Een warmtepompsysteem kan hiervoor lucht, water of grond als medium gebruiken. Dat is in principe hoe een warmtepomp werkt.

Hoe werkt een warmtepomp precies

De vraag ‘hoe werkt een warmtepomp precies’ is relevant als men naar specifieke systemen kijkt. Zo kan men de installatie met grondwater als voorbeeld nemen. In dat geval wordt er water uit de bodem opgepompt van 25 tot 150 meter diepte. De energie die erin zit wordt bij de verdamper afgestaan waarna het grondwater afkoelt. In een lozingsput gaat het weer terug de aarde in. Op die wijze kan men warmte onttrekken uit de omgeving. Dit geeft de werking weer van een concreet voorbeeld. De andere types werken anders. Hoe een andere warmtepomp werkt kan men lezen op onze site.

« Op weg naar slow fashion
Kwesties rondom salaris »

Categorized Under

Huis, Tuin en Keuken

About Marcel

» has written 1685 posts