Een website om samen mee te scoren!
Nieuwe behandelmethode ADHD
In Delft wordt gebruik gemaakt van een nieuwe behandelmethode voor ADHD. ADHD gaat, zo blijkt, lang niet altijd over na de kinderjaren. In Delft wordt gebruik gemaakt van een behandelmethode die ook geschikt is voor volwassenen.
Uit onderzoek blijkt dat niet zozeer de ADHD-symptomen de patient beperkt in zijn functioneren maar het gebrek aan zelfvertrouwen en een gebrek aan gevoel van geaccepteerd worden. In Delft worden juist die aspecten aangepakt en vooralsnog lijkt het er op dat op deze wijze indirect ook de ADHD-symptomen zelf gereduceerd worden.
In Delft wordt deze methode uitvoerig onder de wetenschappelijke loep gelegd onder meer door de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Twente.
Over deze aanpak is tevens een toegankelijk boek geschreven dat deze week in vierde, herziene, druk uit is gekomen. Het boek heet “ADHD: hoe haal je het uit je hoofd?!” en is een handleiding voor volwassenen met ADHD om zelf meer grip te krijgen op hun klachten. Ook ouders van kinderen met ADHD of ADD blijken baat te hebben bij deze aanpak en daarmee hun kinderen beter te kunnen begeleiden.
Cathelijne Wildervanck, schrijver van dit boek:”ADHD staat enorm in de belangstelling. Ook politiek. Er wordt steeds meer geroepen dat ADHD een onzindiagnose is, dat er sprake is van overdiagnosticering en te snel medicijnen voorschrijven. Ik vind het zorgelijk. Want hoe je het ook noemt, feit is dat veel mensen echt serieuze problemen hebben. Door deze discussie ga je daar aan voorbij. Ik ben niet geïnteresseerd in de naam. Als we het geen ADHD meer noemen hebben we er over een paar jaar vast een nieuw label voor. Ik ben geïnteresseerd in oplossingen. Kwalitatieve hulp die verder gaat dan het voorschrijven van medicijnen. En hulp die ook verder gaat dan ‘ach mijnheer als u nou eens wat meer structuur aan zou brengen in uw leven….’”.
Het boek ADHD: hoe haal je het uit je hoofd? is verkrijgbaar bij de betere boekhandel. En wie belangstelling heeft voor deze vorm van begeleiding kan zich verder laten informeren in Delft, Amsterdam, Utrecht, Tilbur, Barendrecht, Leiderdorp en Lisse.