Paniekaanvallen: een van de meest voorkomende problemen

november 16th, 2016Reacties uitgeschakeld voor Paniekaanvallen: een van de meest voorkomende problemen

19,6 procent van de Nederlanders heeft ooit één of meerdere angststoornissen ervaren. De paniekstoornis staat op plek vier van meest voorkomende angststoornissen. In Nederland heeft 10 procent wel een keer een paniekaanval gehad. Vaak hebben mensen met een paniekstoornis ook last van andere psychische stoornissen, namelijk 60 procent. Paniekaanvallen behoren tot een van de best behandelbare problemen binnen de psychologie.

Verschijnselen van een paniekaanval

Bij spanning en angst maakt het lichaam het stresshormoon adrenaline aan. Het lichaam wordt voorbereid om snel te reageren op mogelijke gevaren. Hierdoor ontstaan er verschillende lichamelijke verschijnselen zoals een verhoogde hartslag, snellere ademhaling en een licht of benauwd gevoel. Deze verschijnselen kunnen kort maar ook lang aanhouden en zelfs verergeren waardoor de angst vaak nog groter wordt en je in paniek kan raken. In dit geval is er sprake van een paniekaanval. Een paniekaanval is dan een moment dat angst op een erg hevige manier wordt ervaren. Het is een specifieke uiting van stress zoals elke vorm van angst. Alleen artsen of psychologen kunnen bepalen of deze stress een psychische of fysische oorzaak heeft.

Paniekstoornis

Het kan zijn dat een paniekaanval maar één keer is voorgekomen en daarna nooit meer. Er is pas sprake van een paniekstoornis wanneer iemand vaker te maken heeft met een paniekaanval en het in de weg gaat zitten doordat het je leven gaat beheersen. Het wordt door sommigen nog erger gemaakt wanneer ze maatregelen nemen om deze aanvallen te voorkomen zoals het doen van ademhalingsoefeningen, slikken van medicatie en het uit de weg gaan van spannende situaties. In dat laatste geval wordt er gesproken van een paniekstoornis met agorafobie.

Behandeling

Het hebben van een angststoornis kan enorm beperkend zijn voor het dagelijkse leven. Zoals eerder genoemd, zijn paniekklachten zeer goed en gericht te behandelen. Probeer zelf moeilijke situaties op te zoeken zodat de angstige gedachten die naar boven komen tegen worden gegaan en erachter wordt gekomen dat die gedachten zoals flauwvallen en angst niet uitkomen. Wanneer je er zelf niet uitkomt kan het zijn dat je professionele hulp nodig hebt. Er zijn verschillende behandelmethoden. Bij bijvoorbeeld een behandeling bij Centiv wordt er allereest gekeken wat voor type angststoornis aanwezig is. Wanneer dat is gevonden kan de behandeling van start gaan. In de meeste gevallen wordt een vorm van cognitieve gedragstherapie toegepast die aansluit op de situatie. Bij afname van de klachten zal samen gekeken worden naar terugvalpreventie zodat de kans op herhaling van de paniekaanvallen kleiner wordt

« Rioolproblemen, hoe te voorkomen? | Loodgieter Centrale Wassenaar
Agressietraining voor uw medewerkers »

Categorized Under

Gezondheid en Voeding

About Marcel

» has written 1685 posts